Cum poți ajuta persoanele fără adăpost din Chișinău – Un prânz cald, o vorbă caldă
Telegram

Un prânz cald, o vorbă caldă” este o inițiativă venită de la organizația YMCA Moldova, ce are drept scop oferirea unui mic ajutor persoanelor fără adăpost pe timp de iarnă, cu un ceai cald și o gustare.

Campania a demarat pe data de 1 decembrie, coordonată de Veaceslav Tatar, Director executiv YMCA Moldova Program și Daiana Ilieș, lider Media Program, YMCA Moldova.

pranz pentru boschetari (10)

 

 

Locals a decis să se alăture echipei de voluntari pentru a reda problema persoanelor fără adăpost întâlniți pe străzile capitalei.

Întrucât a fost cea de-a treia întâlnire a echipei atunci când i-am întâlnit, am discutat cu coordonatorul proiectului, Veaceslav, care a povestit despre cum evoluează inițiativa.

pranz pentru boschetari (2)Este cea de-a treia săptămână de activitate. Am participat pe data de 6, 13 și 20 decembrie. Reacția oamenilor la această inițiativă este foarte pozitivă, lumea pe parcursul săptămânii mai donează produse alimentare, bani. Facem totul din dragoste. Ne-am propus să donăm prânzuri calde, tartine, plăcinte și ceai. Acum, datorită donațiilor ne permitem să facem și puțină zeamă. Săptămâna anterioară am ajuns până șa intersecția străzii Kiev cu bd. Moscova și am ajutat circa 20 de persoane. Acest număr depinde de câți oameni întâlnim în calea noastră. Încercăm și să comunicăm cu aceste persoane, să le oferim un sfat, să le ajutăm. Mulți caută unde să se adăpostească atunci când se va răci și unii nici nu știu ce vor face. Dacă se va răci considerabil afară, credem că pe stradă vom întâlni tot mai puține persoane. Deja ne informăm unde se adăpostesc de obicei aceste persoane, pentru ca să putem ajunge la ei și să le oferim ceva de mâncare”, a relatat Veaceslav Tatar.

Veaceslav, întrebat fiind despre posibilitatea de a înființa o cantină mobilă care ar merge la diverse adrese unde trăiesc persoane, în special în vârstă, și nu au ce mânca, a afirmat că aceasta ar fi posibil dacă proiectul ar fi finanțat, deoarece sunt necesare anumite cheltuieli pentru aprovizionare cu produse alimentare și transport.

pranz pentru boschetari (13)

 

Cauza a emoționat chișinăuienii și a atras brațe tinere care s-au oferit să colinde străzile orașului în căutarea nevoiașilor de un zâmbet cald, o vorbă caldă și un prânz cald.

pranz pentru boschetari (1)„Este pentru prima dată când fac acțiuni de voluntariat, dar dorința mea dintotdeauna a fost să ajut oamenii mai nevoiași ca mine, casele de copii, bătrânii. Mulțumesc organizatorilor acestui proiect, pentru că ne oferă posibilitatea să ne implicăm. Merg alături de echipa din prima săptămână și îmi place mult. Sunt mulți oameni fără adăpost, este trist. Săptămâna trecută am văzut unele cazuri înfricoșătoare. Din păcate, nu le putem ajuta cu nimic mai mult decât un prânz cald și o vorbă caldă, pentru că nu avem acea putere să facem ceva mai mult. Îndemn toată lumea bună, cu suflet mare să se implice. Nu suntem până când atât de mulți, de aceea fiecare contribuție este importantă și necesară”, a spus Cristina Cosnicean, voluntară.

pranz pentru boschetari (3)„Aceasta săptămână este prima când mă alătur echipei și cred că va fi interesant. Mi-am dorit să mă implic, pentru a ajuta oamenii. Am făcut pate anterior din proiecte asemănătoare, chiar și alături de Veaceslav. Cred că problema persoanelor fără adăpost este foarte gravă și este necesar ca autoritățile să acționeze pentru a soluționa această situație. Am îndemnat și prietenii mei să vină ca să dea o mână de ajutor”, a afirmat Elena Streistari, voluntară.

 

Câteva ore, până când cele circa 30 de porții de ceai și tartine au fost oferite persoanelor fără adăpost, am citit emoții diverse în fețele oamenilor, precum mulțumire, rușine sau durere în ochii celor nevoiași, lăcomie în privirea oamenilor îndestulați care nu vor să rateze ocazia să obțină ceva pe gratis. Acesta este contrastul evident dintre refuzul, din modestie, a unui nevoiaș și interesul sporit al unei persoane ce nu duce lipsă de aceste produse pentru a le avea.

Mai jos puteți vedea câteva poze de la cea de-a treia ieșire în oraș a organizației, duminică, 20 decembrie:

pranz pentru boschetari (16)

 

pranz pentru boschetari (15)

 

pranz pentru boschetari (14)

 

pranz pentru boschetari (12)

 

pranz pentru boschetari (11)

 

pranz pentru boschetari (6)

 

pranz pentru boschetari (5)

 

pranz pentru boschetari (4)

 

pranz pentru boschetari (3)

 

CEI CARE DORESC SĂ DONEZE ȘI/SAU SĂ SE IMPLICE, APELEAZĂ:

Veaceslav Tatar Slayk
SLAYK
EXECUTIVE DIRECTOR AT YMCA MOLDOVA PROGRAM
TEL: +37369583856
FAX: +37322241261
WEB: https://www.facebook.com/SlaykOfficialhttps://twitter.com/SlaykOfficial
E-MAIL: [email protected], [email protected]
SKYPE: tatar.veaceslav

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Telegram