8 motive de ce să nu ratezi festivalul Anim’est 2015, la ediția aniversară
Telegram

Anim’est începe joi, 29 octombrie, la cea de-a cincea ediție, aniversară, care începe cu evenimente interesante pe care să nu le ratezi. Vezi 8 motive pentru care să vizitezi festivalul în acest an.

Ediția a V-a, aniversară, a Anim’est Chișinău se va deschide cu animația „Muntele Magic”

muntele magic animest


La cea de-a cincea ediție a festivalului organizatorii au pregătit patru zile de proiecții de film și evenimente captivante. Ediția aniversară va fi deschisă de animația „Muntele Magic” (2015), în regia Ancăi Damian. Docu-drama este al doilea lungmetraj de animație românesc de după 1989, primul fiind „Crulic – drumul spre dincolo”,a cărui regie poartă aceeași semnătură și care a deschis și prima ediție Anim’est  la Chișinău, în 2011.

„Muntele magic”, o coproducţie România – Franța – Polonia, aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winkler, artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii ’80, când se închipuie cavaler al secolului al XX-lea şi părăseşte Franţa pentru a lupta împotriva sovieticilor din Afganistan.

În „Muntele magic” au fost folosite o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Secvențele animate au fost lucrate de artiștii animatori din România și Polonia, printre care Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Ducki, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici.

Filmul va fi rulat joi, 29 octomrbie, la ora 19:00, la Cinematograful Odeon.

Recital muzical de la Alexander Bălănescu, autorul coloanei sonore a filmului „Muntele Magic”

Julia-Kretsch-Alexander-Balanescu-BMFF-0030


Pentru că tema festivalului este „Animație și muzică”, înainte de proiecția filmului „Muntele magic”, veți avea parte de un recital deosebit susținut de cel care semnează  muzica originală a acestuia, Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii. Alexander Bălănescu este un violonist și compozitor israelian, originar din România. Născut Alexandru Bălănescu într-o familie de intelectuali bucureșteni.

Recitalul se va desfășura, de asemenea, joi, 29 octombrie, înaintea proiecției filmului de la ora 19:00.

Peste o sută de videoclipuri animate ale artiștilor celebri la AniMusic Night

AniMusic-Night-2015

AniMusic Night dă start agendei nocturne, la clubul Festivalului, T5 Art Cluster, pe 29 octombrie. Acest eveniment aduce în atenția publicului un număr record de peste 100 de videoclipuri ai artiștilor celebri ca Prodigy, James, Stromae, Laibach, David Gilmour, Obituary sau Fanfara Ciocârlia. Proiecțiile vor fi urmate de un after-party, pe ritmurile mixate de DJ Viktor Codek.

Evenimentul va începe la ora 21:30.

Cele mai înfricoșătoare animații de Halloween la Creepy Animation Night

Creepy-Animation-Night-2015

Un eveniment unic în peisajul cinematografic românesc, Creepy Animation Night va pune din nou la încercare limitele spectatorilor cu 200 de minute de animație bizară şi horror găsită prin subteranele animaţiei din ultimii ani, ce vor intriga şi dezgusta spectatorii Anim’est, obișnuiţi deja cu partea întunecată a animaţiei. De la decapitări, dezmembrări, experimente nu tocmai ştiiţifice, obscenităţi horror, până la monştri necunoscuţi şi poveşti incredibile, toate într-un regal creepy pe ecranul cinematografului.

În noaptea care demonstrează că animația poate fi captivantă nu doar pentru copii, la Creepy Animation Night, cele mai stranii şi mai înfricoșătoare animaţii vor intriga, amuza şi îngrozi spectatorii. Pe 30 octombrie, la Cinema Odeon, extratereştri, fantome şi eviscerări, întâmplări morbide pline de umor negru vor explora partea întunecată a animației.

Seara coșmarurilor își va lua avânt începând cu ora 00:00.

Live-act mucial al trupei românești Semiosis

Semiosis romania

Filmele de la Creepy Animation Night vor fi însoţite de un live-act extraordinar al trupei din România – Semiosis. Trupa, formată din duo-ul Alexandru Seidiu şi Şerban Ilicevici,  va acompania înfricoşătoarele calupuri de filme în ritmuri ambientale semi-improvizate. Semiosis este un proiect muzical post rock/ambient/electronic, creat în 2008 în Craiova. Albumul lor de debut, lansat la data de 2 martie 2009, numit „Pictural” o obținut recenzii pozitive și este considerat„primul album românesc post rock”.

 

Cele mai ciudate, malefice, perverse și indecente filme la Trippy Animation Night

Trippy-Animation-Night-2015

Trippy Animation Night este o premieră pentru Chișinău, o noapte delicioasă de kitsch și erotic în programul festivalului. Cei mai lipsiți de inhibiții fani ai animației vor savura la maxim filmele ciudate, malefice, perverse sau pur și simplu indecente. Trippy este o colecție nou-nouță de scurtmetraje de animație dubioase, filmulețe rar văzute, dezgropate de prin pivnițele istoriei filmului și prezentate de gazda evenimentului, Michael Helmerhorst (Olanda). Cu ocazia Halloweenului, curatorul şi colecţionarul olandez Michael Helmerhorst a pregătit pentru fanii cei mai dezinhibaţi ai festivalului o colecţie de filme îndrăzneţe, extravagante, revoltătoare, uneori incorecte politic, culese din arhive rare şi greu accesibile, din colecția sa personală de pelicule vechi și animații uitate. Stereotipuri rasiste, voci halucinante, introspecții infernale, goticul american, media mixată bine și tovarăşi ciudați nu vor lipsi în noaptea din 31 octombrie, la Trippy Animation Night, găzduit de Cinema Odeon.

Animațiile 18+ le vei putea vedea pe 31 octombrie, la ora 22:30.

Proiecția animației autohtone „Dji, Death Sails” pentru prima dată la Anim’est

dji death fails


Pentru prima dată la Anim’est va fi difuzat un scurtmetraj produs și conceput în Moldova, „Dji. Death Sails” de la Simpals.  Animația va fi proiectată înaintea competiției filmelor românești. Filmul prezintă istoria lui Dji – o moarte extrem de nenorocoasă, care nu este bună la munca pe care trebuie să o facă. Compania Simpals produce filme animate de scurtmetraj în 3D. Prima lucrare din seria aventurilor lui Dji a apărut în anul 2012, colectând 25 de premii din toată lumea. Animația „Dji. Death Sails” a adus în colecția echipei alte 10 premii de locul întâi.

Performance-ul de închidere lui Rodion G.A., părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc

rodion-ga

Evenimentul de închidere a festivalului va fi marcat de un moment muzical de excepție – Rodion G.A., părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc. Rodion experimentează, încă din anii de liceu, posibilitățile generării de sunete noi, neconvenționale. Folosind la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane, își înregistrează chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, obține un sound complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degrabă atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 – 1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece.

Închiderea Festivalului va avea loc la Cinematograful Odeon, pe data de 1 noiembrie, la ora 20:00, publicul având parte de acest moment muzical și proiecția primului film românesc SF „Misiunea spațială Delta”.

Despre alte animații pe care le poți urmări la Anim’est 2015 poți citi într-un articol pe Locals.

Telegram