CINEMATOGRAFUL POLITIC – proiecție de filme documentare
Начало: 24/04/2014 - 20:30
Место: APARTAMENT DESCHIS str. București 68/1, Chișinău
Цена: free
FACEBOOK

CINEMATOGRAFUL POLITIC – proiecție de filme documentare

24 aprilie 2014, ora 20:30
APARTAMENT DESCHIS
str. București 68/1, Chișinău

Ekümenopolis
film documentar de Imre AZEM
2012 / 93’

unnamed

Metastaza citadină a Istanbulului prosperă înghiţind zone verzi de altădată situate în exterior, apa curată şi resurse din nordul împădurit, iar la interior, în miez digeră centrele culturale şi ultimele parcuri. Din păcate nu am apucat să văd acest documentar în momentul cînd eram la Istanbul, un film care pare să fi avut un rol central în mişcarea “lupta pentru oraş / dreptul la oraş”, cu săli pline în cinematografele de pe strada principală Istiklal. Cu toate astea, şi astăzi îl consider esenţial pentru viitoarele tactici de supravieţuire urbane, pentru înţelegerea forţelor haos-capitalismului care frămîntă și agită orașele noastre, modelînd astfel viitoarea lor expansiune, precum și modalitățile de a interveni și a acționa. Istambulul este prototipul acelor orașe, care cresc din cauza deciziilor luate “sus”, din cauza că politicienii îmbrăţişează directivele economiei globale, ignorînd nu numai vocea lucrătorilor migranți, dar și bunul simț, sfaturile urbaniştilor profesionişti, consiliile planificării urbane, arhitecţilor și lucrătorilor sociali.

Ștefan Tiron

Cinematograful Politic

Acest film continuă programul de proiecții de la Apartamentul Deschis sub genericul Cinematograful Politic ce își propune să abordeze conflictele economice și politice ale zilei de azi, criza economică globală contemporană și implicațiile ei, cetățenia și noile mecanisme de incluziune/excluziune socială, activismul politic și mișcările contestatare. Vom proiecta filme despre criza economică și cum aceasta afectează localități, despre transformările în structura de clasă a societății, despre dispariția muncitorilor dar și despre muncitori-activiști ce decid să păstreze fabrici în lucru, despre artă și rolul ei social.

Prin Cinematograful Politic vrem să revendicăm noțiunea de politic drept un subiect ce vizează întreaga societate și nu doar cîteva partide sau grupuri de interese, în felul în care fiecare individ își poate asuma o poziție politică, fie o poziție civică activă sau pasivă (un credo), în cautarea unor alternative în cadrul unui sistem ce tinde de obicei să le suprime.

unnamed (1)

subtitre în limba engleză
‘intrare’ liberă

Acest eveniment este parte a proiectului SPACES: CENTRUL CIVIC al CHIȘINĂULUI – cinema în aer liber.

Telegram