Video: „11:30” Scurtmetrajul social made in Moldova

Scurtmetrajul „11:30”

un film made-in Moldova care atinge un subiect controversat

În data de 19 noiembrie 2013, scurtmetrajul produs în Moldova „11:30” a fost expus oficial atît în Internet, cît și pe micile ecrane, de către televiziunea naţională, în cadrul unei emisiuni dedicate tinerilor cineaști. Proiectarea filmului a fost însoţită de o amplă analiză şi discuţie pe marginea filmului, atît din punct din vedere cinematografic şi tehnic, cît şi din punct de vedere etico-moral. „11:30” a mai fost proiectat în cadrul festivalului de scurtmetraje „Future Shorts”, următoarea zi după lansare (24 februarie 2014). Mai mult, acest film urmează a fi proiectat pe 30 noiembrie 2013 la Festivalul Internaţional de Film „Toamna de Aur”.

Despre ce este „11:30” şi despre cum s-a lansat

Pe 23 februarie, la un cinematograf din sectorul Rîșcani, la ora simbolică 11:30 a avut loc lansarea scurtmetrajului „11:30”, produs în 2013.

În cadrul evenimentului de lansare regizorul Nicolae Negară, actorii principali Dana Rusu-Ciobanu și Iurie Radu, precum și personalități din domeniul cinematografic au vorbit despre procesul de producere al filmului și tema acestuia – avort sau viață. Tot la evenimentul de lansare a avut loc și Conferința intitulată „Și cu copilul ce facem…?”, în cadrul căreia experți din domeniul medicinii și sociologiei au pus în discuție cauzele și efectele avortului.

Filmul este deja înregistrat pentru participarea la mai multe festivaluri internaționale. Durata scurtmetrajului este de 17 minute.

Subiectul Filmului „11:30” pune în discuţie tema vieţii și a morţii

Subiectul filmului „11:30” se bazează pe nuvela scriitorului basarabean Ghenadie Postolachi „Piedici neînsemnate”. Protagoniștii filmului, doi tineri, Vadim și Simona sînt puși față în față cu decizia de a păstra sau nu copilul pe care îl poartă Simona. În timp ce Vadim insistă și face tot posibilul ca avortul să aibă loc, Simona este măcinată de frămîntări. Un șir de întâmplări îl împiedică pe Vadim să ajungă la clinica unde urma să aibă avortul. În timp ce Vadim luptă cu moartea, se produce o minune care le rezolvă pe toate.

Ideea a evoluat de la o teză de an la implicarea unei echipe de 30 de profesioniști

Inițial, filmul a fost gândit de Nicolae Negară, student la specialitatea Regie film, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ca proiect pentru lucrarea de curs. Pe parcurs, ideea filmului a reunit peste 30 de tineri profesioniști care au participat la producerea acestuia.

Din echipă fac parte actori profesioniști ca: Dana CIOBANU și Iurie RADU în rolurile principale; Vlad DRUCK, Nicu SUVEICĂ, Doriana ZUBCU și alții în roluri secundare; producători – Nicolae NEGARĂ și Marina VATAV; regizor – Nicolae NEGARĂ, director de imagine – Ruben AGADJANEAN, scenografi – Gheorghe GONCEAR și Mihai RACILĂ, costume și machiaj – Oxana PESTEREAN, compozitor – Lucian CIUBOTARU și alții. Echipa a obținut și susținerea „Atelierului Sergiu Prodan PR și Publicitate”, care a oferit sprijin tehnic și logistic. De asemenea, ideea a fost sprijinită de compania UPS-Moldova și tipografia Copitec-Plus.

„Am dorit să fac un film, care în cel mai bun caz, o să lase spectatorul îngândurat și emoționat. Scopul nostru comun este să creăm discuții în jurul temei filmului „11:30” – care este avortul vs. viață,” spune Nicolae NEGARĂ, regizorul filmului și inițiatorul acestui proiect. „Ne-am implicat în realizarea filmului „11:30” pentru că ne interesează subiectul filmului, și urmărim reînvierea tradiției cinematografice în R. Moldova. Nu vedem prea des un film realizat în țara noastră și despre societatea noastră,” spune Marina VATAV, co-producătorul filmului.

Pagina oficială pe FB

 

Telegram