NEW VIDEO: SUBCARPATI SI GEORGIANA MANAILA – M-A FACUT MUMA FRUMOASA

Legendarii (şi nu mă tem de acest cuvânt) Subcarpaţi nu mai au nevoie de niciun fel de introducere. Cine i-a văzut sau ascultat ori i-a îndrăgit ori îi urăşte din toţi rărunchii. Dacă habar n-ai cine-s, nu are decât să-ţi pară rău.

Azi reformatorii folclorului au lansat un nou videoclip. L-am privit de vreo 5 ori şi tot n-am prins ideea finală. Iniţial credeam că e despre frică. Mai exact, scheletele din dulap. Ca după asta să mă gândesc la cum statul distruge tot ce mai adevărat din cultură. La ultima dată, urmărind sfârşitul de câteva ori, mi-am dat seama că e de fapt despre emigrarea acestei culturi. Sau e despre emigrarea tineretului. Oameni şi idei gata să plătească, doar pentru a-şi încerca norocul în altă parte. Chiar dacă acolo te aşteaptă marea, adică orice. Poate niciuna din aceste idei nu e cea pe care a vrut s-o transmită regizorul. Apropo am impresia că a fost inspirat de Loteanu.

Cert e un lucru: piesa, împreună cu videoclipul e una bucată de artă. Nu va fi un hit, dar răzbate la inimile celor prin venele cărora circulă folclorul românesc.

text: Alexandru Gurdila

UPDATE:
Autorul consideră că regizorul a modificat atât de mult legenda călătoriei pe râul Styx, încât nici nu a considerat necesară această abordare.

Telegram